Wonen aan het water

386
Wonen aan het water

Altijd een vakantiegevoel! 
Rustgevend of net bruisend, met een mooi uitzicht en genietend vanop een mooi terras: wonen aan het water heeft het helemaal. Niet alleen een vakantieverblijf aan de kust weet te bekoren. Ook een appartement in het binnenland aan het water trekt aan.

Waar Vlaamse steden hun waterlopen vorige eeuw dichtgooiden, worden ze nu weer blootgelegd. Om de authenticiteit van de stad te laten herbeleven, en om rust en toch ook leven in de stad te brengen. De Oude Dokken in Gent, de Blauwe Boulevard in Hasselt, de Vaartkom in Leuven of Het Eilandje in Antwerpen zijn enkele prestigieuze voorbeelden van stadsontwikkeling aan het water. Maar ook kleinere steden en gemeenten zoals Diest, Izegem of Maasmechelen zien mooie woonprojecten aan het water verschijnen.

Aangenaam uitzicht

Het mag duidelijk zijn dat niet alleen wonen aan de kust weet aan te trekken. Aan de zee gaat het overigens vaak over een vakantiewoning. Ook in het binnenland verveelt wonen aan het water nooit. Hier koop je een woning aan het water om er dagelijks van te kunnen genieten. Het uitzicht is altijd anders, uiteraard naargelang het weer, en je ervaart er een vakantiegevoel. Wandelen langs de rivierdijk, een kanaalzone of zeilplas of genieten vanop het terras met een weids uitzicht over het water: je dagen en avonden zullen als nooit tevoren zijn.

Op zoek naar een woonst aan het water

Wanneer je op zoek wil gaan naar een stekje aan het water, zet je het best enkele aandachtspunten op een rijtje. Elk project heeft zijn eigen accenten door de ligging, de architectuur, de eventuele faciliteiten rondom, de oriëntatie en natuurlijk de prijs. Afgelegen projecten zijn in trek omwille van de absolute rust en stilte in een groene
omgeving. De woonprojecten vlak bij de stad zijn dan weer geliefd dankzij het bruisende stadsleven.

Voor iedereen die een aankoop overweegt, is het belangrijk om na te gaan hoe je graag wilt wonen. Hoe dan ook zijn deze appartementen aan het water gelegen vaak trendy en luxueus afgewerkt en beschikken ze over een royale buitenruimte.

Waardevaste investering

Vooral medioren kunnen zich wel laten bekoren door een woonst aan het water. Hun kinderen zijn het te grote huis uit en ze zoeken (weer) naar een comfortabel plekje. Veelal gaan ze hierbij op zoek naar een aangename locatie: voor sommigen is dat de stad, voor anderen aan het water, of de combinatie van beide.

Ook investeerders vinden hun weg in dit vastgoedtype. Net omwille van de schaarste zijn deze woningen zeer waardevast en bieden ze een grote kans op flinke meerwaarde bij herverkoop. Ze zijn dan ook vlot wederverkoopbaar en bieden meteen ook een uitzonderlijk huurrendement.

 

 

Tekst: Kelly Cuypers / Foto: Unsplash