Als je gaat sporten is het niet alleen belangrijk om de work-out zelf goed aan te pakken. Nadat je je in het zweet hebt gewerkt, is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Dat kan met deze tips!

In de eerste uren na je work-out heeft je lichaam het nodig om de vochtbalans, koolhydraten en eiwitten weer op peil te zetten. Zeker in het eerste (half)uur is dat belangrijk. In die periode zijn je spieren namelijk nog gevoeliger en nemen ze de stoffen beter op.

Ten eerste heb je koolhydraten nodig. De gevoeligheid aan insuline is na de uitdaging het hoogste waardoor die koolhydraten minder snel in vet worden omgezet. Ze bevorderen de herstelling na de inspanning. Je kan gaan voor allerlei volkorenproducten, zoals pasta, brood of fruit. Ook havermout of couscous zijn een optie.

Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren. Die eiwitten moeten worden afgebroken tot aminozuren om spieren op te bouwen. Tijdens het sporten, scheur je dus die eiwitverbindingen en de ruimte daartussen moet opnieuw worden opgevuld met nieuwe eiwitten. Waar zitten die stoffen dan juist in? Je haalt ze uit melkproducten (kwark bijvoorbeeld), eieren, gevogelte, vis, vlees, bepaalde groenten (zoals linzen en sojabonen) en quinoa.

(foto’s iStock)