Op zaterdag 19 september vindt opnieuw World Cleanup Day plaats, de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Dan wordt er in meer dan 150 landen door miljoenen mensen afval opgeruimd. En deze editie heeft alles in zich om alvast in België een succes te worden. 

River Cleanup mobiliseert vrijwilligers in de steden rond waterlopen. Elk jaar belandt er immers zo’n 8 miljard kilogram afval in onze zeeën en oceanen. 80% van dat afval raakt daar verzeild via rivieren.

Tussen World Cleanup Day (19 september) en World Rivers Day (27 september), organiseert River Cleanup grote acties in onder meer Antwerpen, Gent, Brussel, Leuven, Luik en Namen samen met lokale partners en actiegroepen. Daarnaast wil de non-profit individuen, families en organisaties aanzetten om zelf een actie op te zetten bij een rivier in de buurt via river-cleanup.org.

Antwerpen fungeert op zaterdag 19 september als de hoofdlocatie voor de Schelde. Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving en Energie, doet hier alvast mee samen met een 400-tal vrijwilligers. Deelnemers worden gevraagd zich vooraf te registreren via deze link. Vrijwilligers ruimen alleen of in hun bubbel op en worden gevraagd op 1,5m van andere deelnemers te blijven, zodat alles Coronaproof verloopt. Daarnaast zullen er ook ervaren kajakkers het water op gaan om afval te verzamelen uit de dokken. Na afloop van de cleanup keren de deelnemers terug naar Stormkop waar het afval gesorteerd wordt en de vrijwilligers kunnen genieten van een drankje.

Praktische info actie Antwerpen

Zaterdag 19 september 2020
10u00: Verzamelen aan Stormkop, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen
10u15: Verwelkoming door Zuhal Demir en Thomas de Groote
10u30: Start cleanup en kajakkers te water
12u00: Terugkeren naar Stormkop, afsluit met drankje
Inschrijven via: https://www.river-cleanup.org/nl/world-cleanup-day

Praktische info acties Gent, Leuven, Brussel, Luik en Namen:

 

Bubbelopruim

In Oostende, Nieuwpoort, Bredene en Blankenberge organiseren de Proper Strand Lopers zaterdag een coronaproof bubbelopruimactie. Vrijwilligers van Proper Strand Lopers zullen erop toezien dat alles veilig verloopt en het nodige materiaal uitdelen. “Met deze Proper Strand Dag sluiten we onze zomerwerking symbolisch af en maken we het strand samen winterklaar”, aldus Proper Strand Lopers. Ontdekken waar en wanneer de Proper Strand Lopers precies actief zijn komende zaterdag, kan via hun evenementenpagina op Facebook.