Had ik tijdens mijn opstandige puberjaren naar mijn moeder geluisterd, dan was het rampzalige resultaat van een doe-het-zelf blondering (en die gekke froufrou, eveneens een DIY-experimentje) mij bespaard gebleven. Onthoud het maar goed: je moeder kan uitpakken met een jarenlange ervaring op beautyvlak, ze weet het heus wel beter. Of ook andere moeders en dochters daarvan overtuigd zijn, vroeg ik me af. En dus ging ik gezellig op de koffie bij Simona, Carine en Ann-Sophie – respectievelijk grootmoeder, dochter en kleindochter – en het werd een gezellig onderonsje over schoonheid, huidverzorging en verrassende beautygeheimen. Een ‘madammenbabbel’ van de betere soort dus.

Van links naar rechts: Ann-Sophie Follens (tandarts, 36 jaar, heeft een zwak voor parfums), Simona De Leersnijder (met pensioen, 94 jaar, en nog steeds dol op een bezoekje aan het schoonheidsinstituut), Carine Carron (kinesitherapeute, 63 jaar, verkiest een natuurlijke make-up)

“Zowel mijn moeder als mijn grootmoeder hebben mij altijd geleerd dat schoonheid van binnen komt”, lacht Ann-Sophie. “En dat het daarnaast ook heel belangrijk is om de ‘buitenkant’ te verzorgen.” Carine treedt haar dochter bij: “De twee zijn met elkaar verbonden: je moet jezelf graag zien, en dat betekent ook dat je goed voor jezelf moet zorgen: gezond eten, regelmatig bewegen en aangepaste, natuurlijke verzorgingsproducten gebruiken. Als je je goed voelt, straal je dat ook uit. En een goede verzorging met aangepaste producten helpt daarbij. Wij zijn alle drie trouwe Yves Rocher-gebruikers; niet alleen de producten vinden wij top, maar ook de filosofie van het beautylabel spreekt ons enorm aan: de ecologische gedachte, de puurheid, geen onrealistische beloftes maar producten die écht werken… Yves Rocher bewijst ook dat schoonheid echt geen fortuin moet kosten. Wij zijn echt grote fans.” (lacht)

Welke beautyrituelen vinden jullie belangrijk?

Simona: Nooit gaan slapen zonder je make-up eraf te halen en de huid altijd goed reinigen. En op tijd en stond een professionele gelaatsbehandeling boeken: het kan zo’n deugd doen om je huid eens grondig onder handen te laten nemen. In het schoonheidsinstituut krijg je ook een verzorging op maat; je huid evolueert immers en zelf heb je daar niet altijd zicht op.

Carine: Geniet van de zon maar gebruik altijd een goede bescherming! Ooit was het een trend om zo snel mogelijk zo bruin mogelijk te zijn, maar die tijden zijn gelukkig voorbij. Zelf gebruik ik dagelijks een goede zonnebescherming voor het gezicht, niet enkel tijdens de vakantie dus.

Ann-Sophie: Zo lang ik mij kan herinneren, gebruiken mijn moeder en grootmoeder de producten van Yves Rocher en hun huid ziet er nog steeds stralend uit. Dat wil ik later ook! Zelf hecht ik ook enorm veel belang aan ecovriendelijke en natuurlijke producten, ik merk dat mijn huid daar gewoon beter op reageert. Geen synthetische rommel op mijn huid! De producten van Yves Rocher zijn bovendien van uitstekende kwaliteit én betaalbaar, waardoor er altijd nog nog een maskerje of ander extraatje van af kan. (lacht)

Hoe zit het met make-up? Welke tips & tricks hebben jullie onderling gedeeld?

Ann-Sophie: Als kind genoot ik er echt van om toe te kijken hoe mijn moeder en grootmoeder zich maquilleerden. Ik kon niet wachten tot ook ik met make-up mocht experimenteren! En eigenlijk heb ik heb vooral geleerd dat minder meer is. Zo kan een eenvoudige lipstick een wereld van verschil maken. Mijn moeder leerde mij overigens een trucje om lipstick zo lang mogelijk te houden: in een tissue happen, poederen, een tweede laag aanbrengen en herhalen. Werkt perfect! Al moet ik wel toegeven dat de nieuwe lipsticks geen hulpmiddeltjes nodig hebben om lang te blijven zitten.

Carine: Als je twijfelt of bepaalde tinten bij elkaar passen – zoals een kleur lipstick en oogschaduw – wees dan niet verlegen en vraag raad in de winkel. De mensen die daar werken zijn professionals en kunnen niet alleen raad geven wat kleur en textuur betreft maar doen ook suggesties om je huid nog mooier te maken en weten wat het beste bij je past. Op die manier heb ik mijn verzorgende foundation ontdekt; ik kan niet meer zonder! Voor speciale gelegenheden laat ik me ook wel een professioneel maquilleren, dat is voor mij een beetje een me-momentje én ik leer meteen ook bij.

Simona: Ik draag nu eigenlijk minder make-up dan vroeger, vaak beperk ik mij tot een lichte lipstick, wat mascara en een lichte blush. En de foundation heb ik ingeruild voor een gekleurde dagcrème. Voor feestjes en speciale gebeurtenissen kies ik wél voor een volledige maquillage. Via Ann-Sophie leer ik soms wel nieuwe, trendy producten kennen die ik anders nooit zou proberen, dat is wel heel leuk.

Tot slot: wat met parfums? Delen jullie elkaars parfums?

Simona: Och, neen, daarvoor is de keuze van een parfum te persoonlijk. Ik ben al jaren trouw aan Comme Une Evidence, mijn absolute lievelingsgeur.

Carine: Voor mij mag het iets totaal anders zijn, ik hou enorm van Oui à l’Amour.

Ann-Sophie: En ik kies voor afwisseling: de acht verschillende geuren van de hair & bodymists zijn daarom perfect voor mij.

De favoriete producten van Simona:

* Riche crème dagcrème (50ml -31,90 euro)

* Parfum Comme une Evidence (50ml – 39,90 euro)

* Hamam handcrème (30ml -2,95 euro)

* Grand Rouge Mat lipstick (3,7gr – 22,90 euro)

De favoriete producten van Carine:

* Pur Bleuet Oogmake-up reiniging (100ml – 6,90 euro)

* Anti-Age Global nachtcrème (50ml 52,90 euro)

* Zéro défaut foundation (30ml -19,90 euro)

* Parfum Oui à l’Amour (30ml – 39,90 euro)

De favoriete producten van Ann-Sophie:

* Mascara Feel Stronger <italic>(10ml – 19,90 euro)

* 3-in-1 hydraterende aftersunmilk(200ml – 9,90 euro)

* Elixir Jeunesse City detox liquid day care (50ml – 36,90 euro)

* Anti-Pollution Shampoo (300ml -5,90 euro)

 

Foto’s: Stefaan Beel