Donderdag maakte de Yves Rocher Foundation in het Brusselse Théâtre du Vaudeville de winnaars van de Terre de Femmes Awards Benelux 2020 bekend. Hiermee biedt Yves Rocher Foundation steun aan initiatieven van vrouwen die bijdragen aan een betere wereld. Onder de vier laureaten zaten ook twee Belgische initiatieven: Collectmet van Victoria De Brabandere uit Anderlecht en Cueilleuses de miel van de Luikse Virginie Pierre.

De Award Terre de Femmes werd in 2001 in het leven geroepen door Jacques Rocher, onder de vleugels van de Yves Rocher Foundation. De stichting zet zich in voor de bescherming van onze biodiversiteit in het dagelijkse leven.  Elk jaar worden vrouwen door hen beloond voor hun acties en inzet voor het milieu. Na een lange afwezigheid werd de Award uitreiking nu ook opnieuw opgezet in de Benelux. Tijdens de awarduitreiking werden drie laureaten in de bloemetjes gezet en voor het eerst werd ook een publieksprijs uitgereikt. Een jury van experts op het gebied van milieubescherming zat samen om te overleggen welke projecten het verdienden op het hoogste podium te staan. Elke laureaat ontving een financiële bijdrage om haar project te ondersteunen.

Vier projecten bekroond

De publieksprijs ging naar de Luikse Virginie Pierre die met haar project het milieu en vooral de bijen wil beschermen. Ze heeft een honingmakerij opgezet in Guinee die wordt gerund door vrouwen. De derde laureaat was de Nederlandse Marieke Ketelaar. Met de stichting NL Bloeit! ondersteunt zij het project bloemen voor biodiversiteit en gezondheid. Op de tweede plaats kwam de Belgische Victoria De Brabandere die met het project Collectmet de voedselverspillling wil tegengaan. Winnaar van de avond werd het Nederlandse Zero Waste Project van de zusjes Kroon. Met hun project proberen Jessie en Nicky te leven zonder afval. Hun liefde voor duurzaamheid communiceren ze door hun blog, Instagram, boek én zelfs een eigen winkel. Naast een geldprijs van 10.000 euro zullen de zussen ook meedingen op de universele verkiezing op 9 april in Parijs.

Inschrijven volgende editie

Met de sfeervolle avond in Brussel werd de waardevolle traditie van de Terre de Femmes Awards Benelux opnieuw leven in geblazen. Ben jij óf ken jij een vrouw die vecht voor een betere planeet en kans moet maken op deze prijs om haar droom verder te realiseren? Hou dan zeker de nieuwe campagne in de gaten. Inschrijvingen voor Terre de Femmes Benelux 2021 starten op 4 juni. www.yves-rocher-fondation.org

Auteur: Valerie De Groodt