Zeebrugge ontdekken met de tips van Lieven Verstraete

2468

“Zeebrugge is één van de best bewaarde geheimen van onze kust.” VRT-journalist Lieven Verstraete maakt er dan ook geen geheim van: hij houdt van zijn Zeebrugge en deelt maar al te graag zijn favoriete plekjes.

R2015_A0000_1198902

Welke is jouw favoriete plekje?

“Simpelweg het strand. Zeebrugge heeft het ruimste strand van onze kust, met zicht op de altijd bedrijvige haven. Heerlijk om er uit te waaien.”

Waar ga je graag iets drinken?

“Op het strand is er de Banana Moon, met heerlijke en betaalbare cocktails en leuk, zelf gebouwd meubilair op basis van afgedankte paletten. En in de kelder van de Résidence Palace is er tegenwoordig een koffiebar waar ik als koffie afficionado graag eens kom. De enige plek in zeebrugge waar je écht goed gezette koffie drinkt.”

Jouw adresjes om lekker te eten?

“Voor een snelle maar doodeerlijke hap ga ik graag naar het oude visserscafé ‘t Werftje. Het is er niet meer zo spotgoedkoop als vroeger, maar ze hebben er wel superverse vissoep en garnaalkroketten. En als het iets meer mag zijn: restaurant Tijdok. Chef Marianne Pauwaert maakt er een erezaak van om ambassadeur te zijn voor heerlijke kwaliteit uit de noordzee, en dat proef je. Marianne werd vorig jaar voor haar vissoep bekroond met de titel ‘beste vissoep’ door Brugge Culinair.

Ga je ook shoppen in Zeebrugge?

“Zeebrugge is niet echt een shopper’s paradise, maar wie aan de oude vismijn passeert, mag zeker niet de vele viswinkels passeren voorbij wandelen zonder er binnen te neuzen. Alles super vers, récht uit zee…  Zo kun je thuis nog eens proeven van en terugdenken aan Zeebrugge…”

Wat is het coolste event van Zeebrugge?

“We Can Dance, een  eletro music festival op 8 en 9 augustus op het strand. Een beetje als Tomorrowland, maar dan op maat van Zeebrugge.  Deze keer is het thema er ‘Tropical’. Daar wil ik zelf nog wel eens plaatjes gaan draaien… Mensen van de organisatie: laat maar iets weten!” (lacht)

Hoe en waar geniet je van de natuur?

“Echt in de natuur is het niet, maar bij rustig weer is het heerlijk fietsen van Zeebrugge naar Lissewege, en dan zo verder naar Damme of Brugge. De tocht laat je ook kennismaken met de havenactiviteit langs het kanaal naar Brugge. En als je in Brugge wat te lang op een terrasje ben blijven plakken, kan je de trein terugnemen naar Zeebrugge. Makkelijk!”
Waar kunnen kinderen zich amuseren?

“Op het strand natuurlijk. Wat heeft een kind meer nodig dan zon, zee, zand en water… (geldt dat overigens ook niet voor de ouders?). Heel apart is ook de minicruise naar de Thorntonbank. Bij mooi weer zit je bovendeks lekker in het zonnetje. En de kinderen zijn steevast onder de indruk van het windmolenpark op zee aan de Thorntonbank.”

Welke binnenactiviteiten kun je doen in Zeebrugge?

“Waarom niet een bezoekje aan het Maritiem Museum Seafront combineren met een bezoek aan de Westhinder en de onderzeeboot? Dat laatste vinden kinderen trouwens een beklijvende, beklemmende en fantastische ervaring tegelijk.”

Als je maar één ding kon doen…

“…dan is dat ons favoriete uitwaaimoment tijdens de winter is op zondagmiddag. Het is een lange strandwandeling:  we wandelen vanuit Zeebrugge naar Blankenberge, tot aan de pier van Blankenberge op dat tijdstip van de dag wandel je dan met je gezicht naar de zon. In Blankenberge gaan we dan iets drinken. Vervolgens keren we met de tram terug naar Zeebrugge, en daar kun je nog iets drinken. (lacht).”

Vul aan: ik hou van Zeebrugge omdat…

“…Zeebrugge nog écht van de Bruggelingen is. Het blijft een van de beter bewaarde geheimen van onze kust. Daardoor ontmoet je er tijdens de zomer vaak vrienden en kennissen die je een heel jaar niet zag. De sfeer is er gemoedelijk en iedereen is er welkom.”

Info. bezoekers.brugge.be

Zeebrugge-51

(c) westtoer