Last van puistjes? Deze tips helpen écht!

371

26 MEI 2014 | Heb je soms last van puistjes? Niets om je over te schamen: veel jongeren én volwassenen kampen ermee. Toch: pukkels zijn echte pretbedervers en niemand wordt graag gezien met een joekel van een puist op zijn gezicht. Maar wat is acne eigenlijk en vooral: hoe zeg je acne vaarwel?

Wat is acne?
Acne wordt veroorzaakt door een teveel aan talgproductie en bacteriën. En wist je dat puistjes een ‘cyclus’ volgen? Het begint met een ontsteking en het laatste stadium kan een letsel zijn. De moeite waard dus om er iets aan te doen.

Wat kan ik eraan doen?
– De eerste supertip – en iedereen zal ze waarschijnlijk al kennen, maar vindt het o zo moeilijk ze te volgen – is: blijf af van puistjes! Knijp ze dus ook niet uit. Dat verergert het letsel.

– Probeer het niet te verhelpen door je gezicht veel te wassen. Daar droogt je huid alleen maar van uit. Breng wel zo vaak als voorgeschreven een specifiek verzorgend product aan.

– Bescherm je huid tegen de zon. Na een tijdelijke verbetering – door de zon drogen de puistjes uit en lijkt de acne beter – krijg je ze echter dubbel en dik terug. Niet onbeschermd gaan zonnen dus!

– Gebruik aangepaste producten. Effaclar Duo + van La Roche-Posay (18,55 euro) bijvoorbeeld bestrijdt onzuiverheden, maakt verstopte poriën vrij en bestrijdt letsels. Het is daarnaast ook belangrijk enkel niet-comedogene make-up te kopen. Dat is make-up die de poriën niet verstopt.LaRoche-effaclarDuo-pack

– Vervang regelmatig je kussensloop. Zelfs daar leven bacteriën en als die in aanraking komen met je gezicht, veroorzaken die ook irritaties en ontstekingen.

– Acne gaat hand in hand met een vette huid. Gebruik daarom ook producten tegen een vette huid. Vooral de nacht is belangrijk voor je huid, dat is het moment waarop je huid het actiefst is. Om 4 uur ‘s nachts is er zelfs een piek van de talgafscheiding. Daardoor zal je huid ook vettig zijn bij het opstaan, ook al heb je je gezicht gereinigd voor het slapengaan. De nachtcrème Normaderm Night Detox van Vichy gaat dat tegen. Bij het ontwaken straal je weer, en niet door een vette huid. Je huid zal gezuiverd zijn, de poriën dichter en je zal een stralende teint hebben.

Vichy_NMD_NIGHT_DETOX

Moraal van het verhaal:
Probeer acne niet te bestrijden met agressieve producten of hardhandige handelingen. Behandel die puistjes met liefde!

Marlies Strubbe