Zelf koken: Greek Style-yoghurt gerechtjes van Peter Goossens

637

Sinds we door hebben dat Griekse yoghurt een laag vetgehalte heeft en tezelfdertijd ook heel erg romig smaakt, zijn we grote fan van de zalige lekkernij. Met Griekse yoghurt kun je ook heel lekker koken: deze twee yoghurtgerechtjes van Peter Goossens zijn zeker het proberen (en proeven!) waard.

 

Topkok Peter Goossens ging aan de slag met de Greek Style Yoghurt van Pur Natur, een veelzijdige yoghurt om lekker op te lepelen of om te gebruiken in diverse warme of koude recepten. Griekse yoghurt wordt vaak aangeprezen als gezonde variant op room, en dat is bij de Pur Natur Greek Style Yoghurt zeker zo! Deze yoghurt is – net zoals alle andere Pur Natur producten – vervaardigd op basis van gepasteuriseerde verse biologische melk. Niet enkel lekker dus, maar ook een gezonder alternatief bij gebruik in  gerechten.

Peter Goossens koos voor twee zomerse gerechtjes: eentje met frisse komkommer en makreel, en een coulis met rode vruchten. Aan de slag!

 

1. Makreel met komkommer en yoghurt

makreel-komkommer02

(c) Heikki Verdurme

De komkommer:

•1 komkommer
•½ teentje look
•1 el fijngesneden koriander
•2el bleke balsamico azijn
•peper
•zout

Bereidingswijze:

Schil de komkommer, snij in lange slierten en leg twee slierten als een kruis op elkaar. Snij de rest van de komkommer zonder de zaadjes in fijne brunoise en meng met de yoghurt, fijngesneden look, azijn, eventueel een beetje suiker, enkele fijngestampte korianderzaadjes en smaak af met fijngesneden koriander, peper en zout.
Leg er een lepeltje van de komkommermengeling op en vouw het pakketje dicht. Besprenkel met olijfolie en afkruiden met peper en zout.

De gemarineerde makreel:
•50 g zout
•2 st makreel (elk ongeveer 300-400g)
•korianderzaad
•1 limoen

Bereidingswijze:

Haal de filets van de graten en verwijder het doorschijnend vliesje (of vraag dit aan de visboer). Meng zout, suiker, geraspte schil van limoen en fijngeplette korianderzaadjes. Bestrooi de vleeskant van de makreel ermee en ‘pekel’ gedurende 10 minuten. Spoel na 10 minuten de filets af en dep droog. Snij nu in de gewenste vorm, besprenkel met de sojadressing (zie recept verder) en zwarte peper.

Dressing makreel:

•4 el olijfolie
•2el limoensap
•1 el soja

Bereidingswijze:

Meng alles met elkaar, verfris met enkele zestes van limoen.

Avocadocrème:

•1 avocado (type: Hass)
•1 el olijfolie
•1 el limoensap
•1 el fijngesneden koriander

Bereidingswijze:

Schil de rijpe avocado en verwijder de pit. Plaats alles samen in een keukenprocessor en mix heel fijn, breng op smaak met peper, zout en limoensap.

De vinaigrette:

•100g Pur Natur Greek style yoghurt
•½ teentje fijngehakte look
•1 el fijngesneden munt
•1 el fijngesneden koriander
•2 el water
•1 el olijfolie
•1 kl citroensap
•peper
•zout
Bereidingswijze:

Meng alles met elkaar.

Afwerking:

Dresseer de pakketjes komkommer op een koud bord en schik er de gemarineerde makreel en de avocadopuree bij. Werk af met wat schijfjes rauwe sjalot en enkele hoopjes Pur Natur yoghurt, die werden afgesmaakt met peper en zout.
Serveer ijskoud en lepel er enkele lepels vinaigrette erover.

 

2. Coulis van rode vruchten

rood-fruit02

(c) Heikki Verdurme

Dit heb je nodig:

•100 g kristalsuiker
•150 g water
•2 mespunt zwarte peper
•2 el citroensap
•300 g rood fruit

Bereidingswijze:
Kook het water en de suiker en koel af.
Blend met de vruchten en verfris met enkele druppels citroensap.

Crème yoghurt / limoen:

•50 g suiker
•15 g water
•30 g dooier
•1 blad gelatine
•180 g Pur Natur greek style yoghurt
•½ st vanillestok
•½ st limoen
•200 g room 40%

Bereidingswijze:

Klop de dooiers op met behulp van een keukenrobot.
Kook ondertussen het water en de suiker, voeg er de uitgeknepen gelatine bij.
Giet de siroop op de dooiers en klop de massa luchtig. Wanneer de massa begint af te koelen, voeg er de yoghurt bij, graantjes van de vanille en de zestes van een halve limoen. Spatel er de halfopgeslagen room op het laatste onder.

Afwerking:

Leg wat gesneden rode vruchten (aardbei, framboos, bosbes, braambessen) in een diep bord. Spuit er enkele mooie punten crème van yoghurt bij, werk af met blaadjes munt, verbrokkelde meringue en serveer er de coulis apart bij.

Smakelijk!

 

Meer recepten op www.purnatur.eu.