7 tips om zelf prachtige foto’s te maken voor je kaartjes

100
Zelf prachtige communiefoto's maken

Zin in om zelf foto’s maken voor de communie- of lentefeestkaartjes en wil je vooral dat je oogappel er beeldig op staat? Met deze tips wordt deze opdracht een fluitje van een cent.

1. Forceer niets

De belangrijkste tip: heb geduld! Je kind vindt een eerste foto misschien wel leuk, maar het poseren zal hem of haar al snel vervelen. Jaag je hier zelf niet in op en forceer niets, want je zal er toch geen goed resultaat mee boeken. Neem je tijd en trek heel veel foto’s, ook als je kind niet meer stralend de lens in kijkt. Spontane foto’s kunnen ook heel mooi zijn.

2. Kies een thema

Laat je kind een thema kiezen. Is je dochter gek van prinsessen? Wil je zoon een stoere piraat zijn? Laat dit dan in je foto terugkomen! Zoek het niet te ver en hou het eenvoudig. Wat dacht je van een leuke kroon, een stoere piratenbandana, een toverstaf…

3. Perfect licht

Wil je graag buiten foto’s maken? Wacht dan op het “gouden uur”, het eerste en laatste uur van de dag dat de zon schijnt. Het zonlicht heeft tijdens deze uren een speciale kwaliteit en levert hierdoor de mooiste foto’s op.

4. De locatie

Kies voor een locatie waar je kind zich goed voelt. Een kinderboerderij, een speeltuin, je tuin … Besprek met je kind waar het graag zou hebben dat de foto’s genomen worden. Kiest het voor de zee, maak er dan een leuk uitstapje van. Een graffitiwand kan twaalfjarigen ook vaak bekoren. Lekker stoer en kleurrijk.

5. Animatie

Wil je spontane foto’s van je kind? Zorg dan dat er ter plaatse ook iets te doen valt. Zet je kind op de schommel of laat het bellen blazen. Laat het ‘kiekeboe’ spelen op een veld met zonnebloemen of haal de poes erbij.

6. Attributen

Je kunt ook attributen gebruiken om je foto een origineel en creatief kantje te geven. Ballonnen zijn hier zeer dankbaar voor. In de winkel kun je ook hoedjes, brillen en snorretjes op stokjes kopen waar je je achter of onder kunt verschuilen. Ze zorgen voor een speels effect.

7. Op ooghoogte

Wil je niet allemaal foto’s waarop je kind naar je opkijkt? Ga je dan op ooghoogte van het kind plaatsen, desnoods op je knieën.  Een kind dat je op gelijke hoogte fotografeert, staat ook beter in verhouding tot zijn omgeving. Bovendien maak je zo ook makkelijk oogcontact met je kind. Iets wat je foto zeker ook ten goede kan komen.

 

Tekst: Mieke Vercruijsse / Foto: Unsplash