Doe jij Sneeuwwitje verbleken of word je in het beste geval slechts 1 tint minder ‘wit’? Dan is een kleurtje uit een flesje een perfect alternatief. Roept dat meteen enkele oranje gevlekte trauma’s op, dan kunnen we je gelijk gerust stellen: zelfbruiners zijn tegenwoordig niet alleen makkelijk aan te brengen, ook het resultaat is niet te onderscheiden van een ‘echt’ bruin kleurtje.

Een goede voorbereiding = het halve werk

Net zoals je je gezicht reinigt alvorens je dagcrème aan te brengen om zo goed mogelijk zijn werk te laten doen, kun je dat best ook doen met de rest van de huid alvorens je je zelfbruiner aanbrengt. Concreet betekent dat je je huid een dag op voorhand best even scrubt op alle plaatsen waar je zelfbruiner wil aanbrengen. Op die manier krijg je niet alleen een egaal resultaat, maar zal je kleurtje bovendien ook langer houden.

Scrub je huid zachtjes met kleine bewegingen en een milde scrub, dat volstaat om dode huidcellen te verwijderen. Geen scrub bij de hand? Meng wat olijfolie met fijne suiker et voilà! Hydrateer je huid hierna ook met een bodylotion of olie: zo vermijd je dat er ‘droge’ stukjes overblijven die de kleur extra absorberen (en dus ook tonen). Denk eraan om dit enkel een dag op voorhand te doen: op de dag dat je je zelfbruiner aanbrengt doe je dit best niet, dan kan je zelfbruiner niet goed opgenomen worden.

TIP: Scheer of epileer je benen minstens 24u op voorhand. Op die manier kan je huid voldoende tot rust komen.

Kies de juiste zelfbruiner

Een zelfbruiner kiezen, moeilijk? Niet als je weet waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om een zelfbruiner te kiezen die zoveel mogelijk bij je natuurlijke huidskleur aanleunt: indien je van nature eerder een bleke huid hebt, kies dan steeds de lichtste tint, een intenser resultaat kun je immers nog altijd bekomen door de zelfbruiner na 2 dagen nog eens aan te brengen.

Vervolgens heb je doorgaans de keuze tussen een mousse, een olie of een lotion. Je bekomt met ze alle drie hetzelfde resultaat, het is eerder een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een mousse is doorgaans het snelst droog terwijl een olie of lotion nog iets meer hydrateert.

TIP: smeer je nagelriemen, ellebogen en knieën (en eventueel andere droge zones) op voorhand in met wat vaseline, zo voorkom je vlekken en gekleurde nagelriemen.

Vergeet je zonnecrème niet

Mensen met een bleke huid krijgen wel degelijk een kleurtje van de zon: alleen is dat kleurtje bijzonder rood en dus niet meteen gezond. Ook al zitten we deze zomer misschien niet onder een ‘buitenlandse zon’, ook in je tuin heeft je huid behoefte aan bescherming. Wist je trouwens dat een goede zonnecrème de beste anti-rimpel ‘verzorging’ is alsook de enige oplossing is om pigmentvlekken te voorkomen? Smeren is dus de boodschap!
(foto: Garnier)