Het concept van het nieuwe kookboek ‘1 basisgerecht 3 bonusgerechten en 0 restjes’ is simpel. Je bereidt een heerlijk gerecht en met wat over is, kan je nog enkele heerlijke bijgerechtjes maken. Resultaat: 0 restjes! Hét ideale boek met originele ideeën voor de leftovers.

Gerechten zoals pulled pork, groentecurry of visstoofpot zijn op zichzelf al heerlijk, maar je kunt ze ook perfect gebruiken als basis voor andere maaltijden. Maak bijvoorbeeld een heerlijke groene shakshuka en tover met de restjes een smakelijke pesto en een hartige quiche op tafel. Simpel! Bovendien bevat het boek per gerecht ook een handig boodschappenlijstje (mét foto’s en handig opgedeeld om snel alles te vinden in de supermarkt).

Groene shakshuka

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 6 courgettes
  • olijfolie
  • 2-3 takjes tijm
  • 100 g rucola
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 50 g ontpitte groene olijven
  • 200 g diepvriesdoperwten
  • biologische citroen
  • 4 eieren
  • 100 g feta
  • pimentpoeder
  • zout en peper

Zo maak je het
Voorbereiden (15 minuten), bereiden (25 minuten)

  • Verwarm de oven voor tot 210 °C.
  • Snijd de courgettes in blokjes en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel
    ze met 2 eetlepels olie en meng alles. Strooi de tijm erover en breng
    alles op smaak met zout en peper. Zet het geheel 15-20 minuten in de
    oven tot de courgette gaar is en begint te verkleuren.
  • Meng driekwart van de gebakken courgette (met bakvocht) met de
    rucola (bewaar een beetje voor het bestrooien) en de fijngehakte
    bladpeterselie, de olijven, de helft van de doperwten, een scheutje
    citroensap, 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper. Voeg indien nodig
    nog een beetje water toe om een enigszins vloeibare consistentie te
    verkrijgen. Schep hier de rest van de doperwten en courgette
    doorheen.
  • Doe de helft van dit mengsel (bewaar de rest voor een ander recept)
    samen met 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en verwarm het al
    roerend op laag vuur. Maak met de achterkant van een lepel 4 kuiltjes
    in het mengsel en breek hier de eieren boven. Laat alles 3-4 minuten
    zachtjes bakken tot de eieren gestold zijn. Bestrooi de shakshuka voor
    het serveren met de rucola, blokjes feta en wat pimentpoeder.

Pesto

Dit heb je nodig

  • Restjes groentemengsel
  • 50 g amandelen
  • 40 g geraspte Parmezaanse kaas
  • biologische citroen
  • handje rucola
  • 200 g kerstomaatjes
  • olijfolie

Bereid de npesto meteen en nbedek hem met een laagje olie. Je kunt hem 8 dagen in
de koelkast bewaren.

Zo maak je het
(Klaar in 20 minuten)

  • Pureer een klein deel van het restje groentemengsel (pureer niet alles om ook stukjes courgette en hele erwten over te houden) met 50 gram geroosterde amandelen.
  • Meng dit met de rest van het groentemengsel en 40 gram geraspte Parmezaanse kaas, 1 eetlepel olijfolie en wat geraspte citroenschil. Je kunt deze pesto gebruiken als saus voor een spaghetti.
  • Voeg dan ook wat geraspte Parmezaanse kaas, rucola en 200 gram in vieren gesneden kerstomaatjes toe.

Groene quiche

Dit heb je nodig

  • Restjes groentenmensel
  • 1 x kant-en-klaar korstof taartdeeg (op rol)
  • 2 eieren
  • 100 g crème fraîche
  • 150 g yoghurt (Griekse stijl)
  • pimentpoeder

Tot 2 dagen houdbaar in de koelkast of vries ze in voor later.

Zo maak je het
(Klaar in 50 minuten)

  • Meng het restje groenten met 2 eieren, 100 gram crème fraîche en 150 gram yoghurt.
  • Proef even en voeg naar smaak nog wat pimentpoeder toe.
  • Verdeel dit mengsel over een bakvorm met een voorgebakken deegbodem.
  • Bak de quiche 35 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven.

 

 

1-3-0 van Keda Black is nu te koop in de boekenwinkel en bevat meer dan 80 recepten. ISBN 9789023016496 – 20,99 euro