Bossen verdwijnen, de oceanen veranderen in plasticsoep en de ijskappen smelten met een recordsnelheid. Het is duidelijk dat er verandering moet komen en dat kan al in jouw badkamer. Alle beetjes helpen en een paar standaarditems in jouw badkamerkastje kunnen verruild worden voor duurzamere, milieuvriendelijkere alternatieven.

Bamboe tandenborstel

Deze had je waarschijnlijk al voorbij zien komen op het internet, maar het is echt een game changer. Door je plastic tandenborstel te vervangen voor een bamboe tandenborstel bespaar je jaarlijks echt al een hoop plastic. Elk stuk plastic dat ooit gemaakt werd, bestaat vandaag nog steeds. En dat is enorm veel. Let that sink in. Draag je steentje bij en probeer zoveel mogelijk plastic te bannen uit je badkamer.

Switch naar herbruikbare babydoekjes, wattenschijfjes en wattenstaafjes

Als we ons dagelijks afval willen verminderen, moeten we eerst dit trio vervangen voor een beter alternatief. Een snel voorbeeld: stel dat je per dag twee wattenschijfjes gebruikt, dan zijn dat er veertien in een week, wat neerkomt op 728 wattenschijfjes per jaar. Niet niks natuurlijk. Door herbruikbare wattenschijfjes te kopen, bespaar je niet alleen op de lange termijn geld, je prullenbak blijft ook wat leger. Na gebruik gooi je ze gewoon in de wasmand. Was ze mee met de gewone was op 30 graden in een waszakje, anders ben je ze kwijt.

Wattenstaafjes zijn ook boosdoeners. Meestal is het staafje gemaakt van plastic. Tegenwoordig springen grote merken ook mee op de duurzame trein, maar controleer toch altijd voordat je een doosje koopt of ze niet van plastic gemaakt zijn. Check ook meteen even of ze niet in plastic verpakt zijn. Wil je nog een stapje verder gaan? Koop dan wattenstaafjes die je niet hoeft weg te gooien. Die zijn gemaakt van siliconen en was je gewoon onder de kraan af.

Gebruik jij ook babydoekjes om je make-up ermee af te halen? Denk voortaan dan twee keer na als je weer een pak babydoekjes wilt kopen. Ze zijn meestal niet recyclebaar, verstoppen leidingen en belanden alleen maar op een grote afvalberg. Niet zo milieuvriendelijk dus. Koop katoenen doeken die je vochtig kunt maken of in combinatie met een olie of gezichtsreiniger kunt gebruiken.

Shampoo bars

Die plastic flessen shampoos die in je douche staan, zijn ook niet zo onschuldig als je denkt. Tegenwoordig brengen veel merken shampoo bars op de markt omdat ze weten dat de vraag naar duurzamere alternatieven met de dag groeit. Een shampoo bar bewaar je in een (tinnen) blikje. Onder de douche maak je je haar en de bar nat. Met je handen wrijf je genoeg product van de bar af en creëer je een beetje schuim dat je verdeelt over je hoofd. Een shampoo bar bespaart ook nog eens geld. Je gebruikt een bar veel langer dan een fles shampoo.

Scrubs

In de meeste scrubs zitten microplastic. De ieniemienie kleine balletjes die zo heerlijk scrubben, zijn vaak gemaakt van plastic. Deze balletjes zijn zo klein dat ze niet gefilterd worden en zo in de oceaan belanden. Vervolgens komen ze terecht in bijvoorbeeld vissen die dan weer op jouw bord belanden. Een scrubhandschoen is een stuk safer. Een scrubhandschoentje maak je nat onder de douche, een klodder douchegel en je hebt een net zo effectieve scrub.

Auteur: Yvonne Kuiken / Foto’s: Getty Images + Unsplash