Als je shopt, kies je natuurlijk je kleding zorgvuldig uit. Je hebt ondertussen vast wel een paar items in je kast hangen waar je dol op bent. De key is nu om zorg te dragen voor deze kledingstukken. En met deze tips blijft je kleding langer mooi. Zo hoef je minder vaak je rekening te plunderen om opnieuw een little black dress te kopen.

Leer wassen

Veel kleding gaat kapot doordat ze niet juist gewassen worden. Lees dus altijd de waslabels voordat je iets in de trommel mikt. Was je kleding binnenstebuiten en met de ritsen dicht en de knopen los. Sorteer de bonte was van de zwarte was en let niet alleen op kleur, maar ook op materiaal. Was je kanten topje niet met die stapel handdoeken. Het spreekt allemaal voor zich, maar toch worden hier nog veel fouten gemaakt. Was je kleding ook niet te warm. Handdoeken en beddengoed kunnen perfect gewassen worden op 60 graden, maar voor jouw satijnen blouse is dit niet zo’n slim idee.

Was minder

Je hoeft niet altijd je kleding te wassen. Minder wasjes draaien is niet alleen beter voor je kleding, maar ook voor het milieu. Die broek die je maar een dag gedragen hebt, kun je buiten gewoon luchten in de frisse lucht. Leg ook altijd een paar geurbuideltjes in je kast. Als je dan ook nog eens kiest voor lavendel geurbuideltjes jaag je ook nog eens motten weg. Die beestjes houden namelijk niet van lavendel. Zo weet je zeker dat je kleding lekker ruikt.

Verwijder pluisjes

Hoe je het ook wendt of keert, feit blijft dat er altijd items in je kledingkast zullen pluizen. Sommige items zullen sneller pluizen dan anderen. Het laat je kleding er ‘gedragen’ uitzien en dit willen we natuurlijk niet. Voor een paar euro kun je een pluizendief, ook wel pluizentondeuse genoemd, kopen. Dit is een klein apparaatje dat werkt zoals een scheermes. Het scheert als het ware de pluisjes van je kleding af. Tadaa! Zo goed als nieuw.

Laat je kleding repareren

Kleding gaat nou eenmaal kapot, maar zelfs dan kun je nog kijken of het item te redden valt. Breng het eens binnen bij een retoucheuse. Zij zien in een oogopslag of ze het nog kunnen repareren. Liever geef je een beetje geld uit aan het oplappen van een kledingstuk in plaats van opnieuw 150 euro neer te tellen voor een winterjas.

Auteur: Yvonne Kuiken / Foto’s: Getty Images