Zo ‘kweek’ je zelfstandigheid bij je tiener

335

Je hebt het misschien al meegemaakt: jouw tiener die ‘s avonds thuiskomt en behalve het huiswerk geen zin meer heeft om ook maar nog iets te doen. En zelfs als je nadrukkelijk vraagt om iets te doen dan pruttelt hij of zij tegen. Maar met deze vijf tips zijn de smoesjes voorbij en ‘kweek’ je je kinderen tot zelfstandige mensen.

1. Maak op voorhand duidelijke afspraken

Goede afspraken maken goede vrienden. Begin met afspraken zoals zelf de kamer schoonhouden, eigen administratie onderhouden… Later zullen ze immers ook hun eigen huisje moeten onderhouden en de rekeningen moeten betalen. Wees ook consequent in de afspraken. Knijp geen oogjes dicht. Onthoud wel dat je ze nergens toe kunt dwingen.

2. Laat ze eens zelf hun potje koken

Als jouw zoon of dochter maar al te vaak de neus optrekt voor een maaltijd die je klaarmaakte, laat ze dan eens zelf koken. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat je tiener een keer per week kookt. In eerste instantie zal die er misschien van overtuigd zijn ‘dat het allemaal zo moeilijk niet is’ maar later zal je tiener beseffen dat het zo eenvoudig niet is om alles gebolwerkt te krijgen.

3. Laat ze eens zelf een probleem oplossen

Neem niet altijd alles uit de handen van je zoon of dochter. Later zullen ze zelf ook hun problemen moeten oplossen. Als ze leren opkomen voor zichzelf zullen ze meer zelfvertrouwen krijgen en meer kansen benutten.

4. Laat hen de waarde van geld kennen

Geld groeit niet op de rug en komt niet uit de hemel gevallen. Je tiener krijgt graag nog een zakcentje en dat kan je gerust geven. Maar als hun geld op is dan is het beter dat ze gewoon een baantje zoeken. Dat hoeft niet veel te zijn: een paar keer babysitten bij de Gezinsbond of bij vrienden is al iets. Of de zaterdag een voormiddagje in een supermarkt rekken vullen, is ook een goede manier. Zo beseffen ze ook dat je na een zware nacht uitgaan je ook nog uit je bed moet kunnen.

5. Een puber heeft nog altijd begeleiding nodig

Ervoor zorgen dat je kind zelfstandig wordt, heeft tijd nodig. Heb geduld en wees positief. Beloon ze ook eens als ze zich aan hun afspraken houden zoals een uurtje langer weg in het weekend.

iStock_000007986254_Large