Aloha! Poke bowls (aka poke salades) zijn dé foodhype van het moment. Het populaire gerechtje is afkomstig uit Hawaï en verovert stilaan de hele wereld. Een poke bowl is een kom met gemarineerde en in kleine blokjes gesneden rauwe vis, groentjes met een portie rijst. Wij serveren een vegetarische versie van dit gerecht met watermeloen en zeewier voor een ziltig smaakje. Hoewel er geen vis in zit, proef je zo toch de zee. Het recept komt uit het fantastische vegetarische kookboek Bowls of Goodness.
Deze poke met noedels is een gemakkelijk en stevig maal, en dankzij de gefermenteerde tempé, avocado, zeewier en boekweit ook zeer voedzaam. Sobanoedels zijn heerlijk om koud te eten, en in dit recept worden ze met een heerlijke gember-sojadressing en pikante tempé opgediend. Tempé wordt net als tofu gemaakt van sojabonen, maar heeft wat meer beet en is perfect om te marineren en frituren. Als je de ingrediënten eenmaal hebt voorbereid zet je deze kom in no time op tafel – ideaal als vlugge lunch of doordeweeks avondmaal.
Dit heb je nodig:
VOOR 4 PERSONEN
250 g tempé, in 2-3 plakken van ongeveer 1 cm dik
300 g sobanoedels
2 handenvol dulse (of ander zeewier)
2 handenvol Ierse zeespaghetti (of ander zeewier)
600 g watermeloen, geschild en in hapklare stukjes
2 handenvol koriander, grofgehakt
3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
2 avocado’s, zonder pit, geschild en in partjes
150 g rode kool, fijngesnipperd
kokosolie
peper en zout
MARINADE
1 tl geraspte verse gember
3 el sojasaus
1 teen knoflook, fijngehakt tot een pasta
1 tl pikante saus, zoals sriracha
1 tl agavesiroop
DRESSING
sap en geraspte schil van 1 limoen
1 tl geraspte verse gember
1 el rijstazijn
50 ml sojasaus
2 el extra vierge olijfolie
1 tl pikante saus, zoals sriracha
VOOR EROVER
1 el geroosterd sesamzaad
Zo maak je het:
– Snijd de plakjes tempé in driehoekjes en leg ze in een kom. Meng de ingrediënten voor de marinade, giet deze bij de stukjes tempé en hussel ze goed door elkaar. Dek de kom af en laat minstens 30 minuten in de koelkast marineren.
– Meng de ingrediënten voor de dressing en zet deze zolang opzij.
– Kook de sobanoedels intussen volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet ze af, laat ze uitlekken en zet ze opzij.
– Doe het zeewier in een kom, giet er zoveel water bij dat het onder staat en laat 10 minuten weken. Giet de blaadjes af en meng ze door de afgekoelde noedels.
– Hussel de stukjes watermeloen met de koriander en lente-uitjes door elkaar.
– Verhit een koekenpan met een eetlepel kokosolie op middelhoog vuur en bak de stukjes tempé tot ze mooi bruin zijn.
– Verdeel de sobanoedels over vier kommen en strooi er de kool, avocado, watermeloen en tempé over. Dien op met de dressing en het sesamzaad.
Smakelijk!
192 blz – uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff – 20 euro.