De combinatie zon, zee en strand mag dan wel als muziek in de oren klinken, je haardos loopt heel wat schade op tijdens een strandvakantie. Hier lees wat je voor, tijdens en na een dagje in de zon of het zwembad moet doen.

Zonnecrème, aftersun en bodymilk: tijdens de zomer smeren we naar hartenlust onze huid in met verzorgende producten. Helaas vergeten we soms ons haar. Want terwijl de zon je kapsel vooral uitdroogt, beschadigen zout en chloor je prachtige haardos. Gelukkig zijn er heel wat tips om die problemen te vermijden.

De voorbereiding

Tegenwoordig bestaan er heel wat oliën die je haar beschermen tegen de zon. Het is dan ook musthave voor deze zomer. Onze raad? Wees niet zuinig met het product en probeer je volledige haardos van een laagje bescherming te voorzien.

De sprays mogen je haar dan wel beschermen tegen de zon, chloor en zout houden ze niet tegen. Smeer daarom wat conditioner in je kapsel voor je het water in gaat. Het zal een beschermend laagje rond je coupe vormen en beschadiging voorkomen.

Sexy Woman Girl Sitting Sun Hat & Bikini on Beach

Tijdens

De meest logische en doeltreffende tip? Hou je haar gewoon uit de zon of het water. Een gigantische zonnehoed of een retro badmuts beschermen je kaspel tegen de hitte, het zoute water en chloor. Als een hoofddeksel echt niks voor jou is, draag dan je haardos in een dot of een vlecht.

De nabehandeling

Het allereerste wat je moet doen als je uit het water komt, is je haar spoelen met gewoon water (dus zonder zout en chloor.) Dep daarna je coupe handdoekdroog en ga erdoor met een kam met brede tanden. Je nat kapsel borstelen is geen goed idee: de kans bestaat dat je haarpunten afbreken.

Was je haar ’s avonds met een milde shampoo en gebruik een voedend masker. Laat het vervolgens los drogen. Wil je je coupe nog intenser verzorgen? Breng dan conditioner aan en laat die een nachtje goed intrekken. Leg zeker een handdoek op je hoofdkussen of gebruik plastic folie.

DCIM100GOPROGOPR9962.De hele zomer lang

Het is niet omdat het zomer is, dat je je kappersbeurt mag overslaan. Integendeel: je haar heeft er baat bij om geknipt te worden. Ga je pas weer in de herfst naar de kapper, is de kans groter dat je een groot aantal centimeters vaarwel zal moeten zeggen.

Gun je kaspel wat rust. Elke dag je haardroger, stijltang of krulijzer bovenhalen is geen goed idee. Kan je het niet laten of moet naar een feestje? Gebruik dan zeker een beschermende spray tegen de hitte.

Let the summer begin!

Woman on beach

Foto’s: iStock