De Instagrammers we love doen het maken van de perfecte foto zo gemakkelijk lijken, maar zo simpel is het helemaal niet. Hoe maak jij net als hen de perfecte Instagramfoto? Met deze tips zal het vast en zeker lukken!

1. Gebruik natuurlijk daglicht

Daglicht is essentieel voor een mooie foto. Gelukkig is het bijna zomer dus natuurlijk licht vinden, mag geen probleem zijn. Ga desnoods met je bord eten buiten staan voor een betere #instafood foto. Alles voor de foto, toch?

2. Speel met lichtinval 

We hebben het net over daglicht gehad, maar lichtinval is nog iets anders. Welk deel van je foto moet het meeste licht vangen? Experimenteer ermee tot je de beste foto krijgt. Neem je een foto met je smartphone, speel met de lichtinval door op het scherm te tikken. De camera zal focussen op de plek waar je tikt.

3. Investeer in een goeie camera

Bij een goede foto hoort natuurlijk een goede camera. Investeer in een gsm met een degelijke camera, dan heb je altijd een deftige camera op zak. Maar, als je echt mooie foto’s wilt, is het slim om ook te investeren in een fijne spiegelreflexcamera want die maken nog betere foto’s.

4. De juiste achtergrond 

De achtergrond, is nog zo’n heel belangrijk onderdeel van de perfecte foto. Je wilt dat alle aandacht naar het object dat je wilt fotograferen gaat dus kies je best voor een neutrale achtergrond. Op die manier springt het onderwerp eruit. Neem je een selfie, dan kan het juist leuk zijn een toffe, opvallende achtergrond te hebben.

Roosjes + parfum = 💖💖💖💖💖💖💖 #georgioarmani

Een foto die is geplaatst door STEPS (@stepsmagazine) op

5. Kies een rode draad

Een beetje variatie tussen je foto kan nooit kwaad (geen dertig oufitfoto’s in de spiegel na elkaar please), maar het is ook net leuk als je Instagram een bepaalde stijl heeft. Dan weten mensen wat ze op jouw account kunnen verwachten en gaan ze je sneller volgen. Kies dus voor enkele thema’s die vaak terugkomen zoals bijvoorbeeld sport en voeding of eerder beauty en fashion, iets wat bij jou past. Die samenhang kan ook terugkomen in het gebruik van bepaalde filters.

6. Denk na over de hoek van de foto en de compositie

Zoek uit met welke hoek je de beste foto kunt nemen. Laten we weer je bord met eten als voorbeeld nemen. Sommige gerechten zijn het mooist als je ze van bovenaf fotografeert, andere komen beter tot hun recht als ze van langs voren vastgelegd worden. De pro tip: maak foto’s uit verschillende hoeken, dan kan je later nog de beste foto kiezen. Ook over de compositie van de foto moet je goed nadenken. Een foto waarbij het voorwerp in het midden wordt geplaatst, zorgt niet altijd voor de leukste foto. Maak gebruik van de horizontale en verticale lijnen in Instagram om de perfecte compositie te vinden.

Acai bowl @globalimagepr 👌 #munchies #pressdays

Een foto die is geplaatst door STEPS (@stepsmagazine) op

7. Bewerk de foto

Of je dat nu met Instagram zelf doet of in apps als Afterlight en Rookie, bewerk (bijna) altijd je foto’s. Je hoeft niet te overdrijven maar wat extra licht of schaduw hier en daar kan wonderen doen. Vergeet ook niet dat je met Instagram meer kunt doen dan enkel standaard filters over je foto plaatsen. Je kunt onder andere meer licht of schaduw toevoegen, de foto verhelderen, het contrast verhogen en vignette toevoegen (dan wordt de rand van de foto donkerder).

8. Neem meerdere foto’s

Neem ten slotte altijd meerdere foto’s, dan zit de perfecte foto er zeker tussen! Soms moet je heel wat foto’s nemen voor de juiste ertussen zit, maar dat maakt het des te leuker om uiteindelijk toch de perfecte foto te posten.