Zo overleef je de solden in 6 stappen

168

6 JANUARI 2014 | Bij het einde van een seizoen stelt elke rechtgeaarde fashionista zich dezelfde vraag: Welke stukken volgen je probleemloos het nieuwe jaar (en je geüpdatete garderobe) in? De koopjes zijn een weg vol valkuilen en verleidingen en om echt je voordeel te doen, kan je maar beter opletten. Steps neemt je bij de hand.

Regel één is logisch maar wordt toch vaak met de voeten getreden. Stel je bij elk stuk dat je aandacht trekt bewust de vraag of je het ook zou kopen als het niet afgeprijsd was. Is het antwoord nee, laat het item dan hangen. Tenzij het om een heel duur stuk gaat, dat je zonder korting nooit zou kunnen betalen, natuurlijk. Maar dat is de enige uitzondering, op je tanden bijten dus!

Ook de tweede soldenwet spreekt voor zich. Als je tijdens het seizoen lijstjes bijhoudt met kledingstukken of accessoires die je blijven achtervolgen, is het makkelijker om bij te houden wat je echt wil hebben. Niet omdat het in korting is, maar omdat het een waardevolle aanvulling op je kleerkast zal zijn.

Lijstjes zijn ieders beste vriend, daarom neem je er ook voor nummer drie pen en papier (of je Evernote-app) bij. Lijst op welke merken een overzichtelijke webshop hebben en doe een online prospectie. Zo heb je een veel beter zicht op het aanbod en kom je er niet pas na de solden achter dat dat felbegeerde jasje of die to-die-for tas stevig afgeprijsd waren. Als je wil, klik je die much-wanted items gewoon naar huis. Niet zo’n online shopper? Zoek je vondsten dan in de ‘echte’ winkel.

Als je tijd hebt, ga dan meer dan één keer winkelen tijdens de solden. Na het eerste soldenweekend zijn de echte topstukken vaak al weg, dus shop al een eerste keer tijdens die gehate, extreem drukke dagen. Trek comfortabele kleren aan waaronder/-over je makkelijk kleren kan passen, want voor je het weet is je kostbare shoptijd weggetikt in de rij voor de paskamers. Tijdens de (voor)laatste week struin je nog een laatste keer je favoriete winkels af. De beste koopjes en de laagste prijzen vind je nu.

De laatste koopjesregel is meteen ook de allermoeilijkste: Leg een budget vast en hou je eraan. Door de vier vorige stappen weet je welke items van welke merken je het allerliefst wil hebben. Die komen eerst aan de beurt. Heb je daarna nog shopbudget over (geluksvogel!), dan kan je toegeven aan de tweede keuzes en impulsaankopen.

En tot slot is er een optionele regel voor de echte modemaniakken (wij dus): Voor je al die prachtitems verwelkomt, is het tijd om enkele oude spullen los te laten. Ruim je kleerkast op en geef dingen die je niet meer draagt weg. Echt goeie stukken kan je eventueel verkopen via Facebook of een online shopapplicatie.

En voilà, na al deze inspanningen is je bedje (of eerder je garderobe) gespreid! Proficiat!

Ine D’hoe