Make-upborstels zijn enorm handig als je foundation, highlighter of oogschaduw wil aanbrengen. Ze zijn nauwkeuriger dan je vingers en bovendien worden je handen niet vuil. Maar ze moeten goed gereinigd worden, en vaker dan je denkt.

Wie er nog aan twijfelt: ja, je make-up borstels moeten echt wel gereinigd worden. Er blijft vanalles aan de haren kleven: van make-up tot dode huidcellen. Dat vormt de ideale broedplaats voor bacteriën, die dan weer puistjes veroorzaken. 

En omdat beelden meer zeggen dan duizend woorden, zie je hieronder hoe vies een gebruikte make-up borstel eigenlijk is.

En dus moet je je borstels regelmatig kuisen. Het absolute minimum voor wie regelmatig een borstel gebruikt? Een keer per maand, maar dat is echt al op het randje.

Droom je van een egale huid, zonder puistjes en onzuiverheden? Dan is een wekelijk sopbeurtje een must. Er bestaan heel wat speciale reinigers die borstels schoonmaken. Je kan ze zelfs gewoon bij de drogist vinden. Maar je kan ook je eigen mengsel maken.

Makeup Brushes, workplace makeup artist

Je doet een beetje afwasmiddel en olijfolie op een bord. Je haalt je kwast er goed doorheen en wrijft hem daarna over de palm van je hand. Zo drogen de haren van je kwast niet uit én worden alle bacteriën gedood. Daarna was je ze uit onder de kraan, net zo lang tot het water helder is.

Het is heel belangrijk dat je de kwasten goed laat drogen. Reinig ze daarom ‘s avonds, zo kunnen ze de hele nacht opdrogen. Leg de borstels ook plat. Als je ze rechtop laat drogen, zal het water in de huls lopen. Het gevolg? De lijm zal loskomen en de haren zullen uitvallen.

Foto’s: iStock en Pinterest