Zo worden de feestdagen stressvrij

129

12 DECEMBER 2013 | De kerstdiners en oudejaarsavondfeestjes komen stilaan dichterbij. Ondanks het begrip ‘feestdagen’, gaat deze periode ook meestal gepaard met heel wat stress. Vooral als gastvrouw kan de boog heel strak gespannen staan. Omdat een feestje altijd een weerspiegeling is van de gastvrouw zelf, is het in ieders voordeel om zo ontspannen mogelijk te zijn. Hier zijn onze tips om stressvrij de feestdagen door te komen.

Een goede voorbereiding is essentieel
Kies voor gerechten of hapjes waar je vooral op voorhand het meeste werk aan hebt. Zo kan je de dag voordien of de ochtend van het feest alles voorbereiden en kan er ’s avonds niet veel meer misgaan. Stel zaken zoals de tafel dekken en boodschappen doen niet uit tot het laatste moment.

Durf om hulp vragen
Weet wat je kan, en vooral, wat je niet kan. Heb je nog nooit eendenborst klaargemaakt? Probeer het dan eerst eens uit en raadpleeg vrienden of een kookboek. Een driegangenmenu koken voor 15 personen is bovendien niet zo evident. Durf op de avond zelf hulp vragen aan je familie en vrienden, ze zullen met plezier een handje toesteken.

Het belang van strategisch geplaatste gasten
Aangezien jij de tafel hebt geschikt, kan je ook de plaatsen toewijzen voor je gasten. Zet niet zomaar iedereen random naast elkaar, maar denk er even over na. Ex-partners of mensen met heel verschillende meningen over gevoelige topics zoals politiek en religie, zet je best niet naast mekaar. Voorzie een aparte tafel voor de kinderen met genoeg spelletjes en entertainment en eventueel een plaats waar ze later op de avond kunnen slapen.

Maak het leuk voor jezelf
Neem de tijd om de tafel leuk te versieren en om zelf te genieten van het gezelschap en het lekkere eten. Kies eerder voor een eenvoudig recept zodat je zelf ook mee kan aperitieven. Dat zullen je gasten sowieso leuker vinden dan een gastvrouw die heel de avond in de keuken moet staan.

Renske De Maesschalck