Vandaag start de Internationale Negroni-week. Een hele week lang staat dit legendarische drankje in de kijker. Mixologist Jan Van Ongevalle deelt alvast 3 originele receptjes om de zomer goed in te zetten.

Vergeet Gin & Tonic, deze zomer drinken we massaal cocktails op basis van vermout. De bekendste vermoutcocktail is ongetwijfeld de Negroni. Meer nog: er is zelfs een hele week aan het drankje gewijd. Daarom legt mixologist Jan Van Ongevalle (The Pharmacy, Knokke) je haarfijn uit hoe je deze bitterclassic maakt. Bovendien deelt hij ook 2 verrassende, Belgische variaties.

1 De Negroni Classic

“De enige echte Negroni maak je met Campari”, vertelt Jan. “Niet alleen omdat hij zo in 1919 uitgevonden werd door de Italiaanse Conto Negroni, maar vooral omdat geen enkele andere bitter de juiste smaak, geur en kleur geeft. Geloof mij, als echte Negroni-believer , heb ik al tientallen variaties proberen te maken zonder Campari, maar dan kreeg ik nooit dezelfde balans.”

500_camparinegroni-hr-2

“Het leuke aan de Negroni is ook dat je hem de hele avond kan drinken: zowel als aperitief – de bitterheid zet je maag aan het werk – als bij en na het eten. Daarom is een ‘Three Negroni Lunch’ ook ideaal voor een relaxed feestje.”

Zo maak je de klassieke Negroni:

– IJsblokjes
– 3 cl Campari
– 3 cl rode vermout
– 3 cl gin (Deze is gemaakt met Bulldog-gin. Die is eerder zacht met florale aroma’s, amandel en lavendel)
– Schijfje sinaasappel

 

Extra Negroni-tip

Roeren! “Doe voldoende ijs bij je Negroni en roer minstens 30 seconden. Zo smelt het water er traag in en krijg je een betere mix.”

2 De Nogroni

“Beeld je een zomers terrasje in op het strand van Knokke, het zonnetje dat heerlijk schijnt. Zo is de Nogroni tot stand gekomen en de cocktail katapulteert je bij de eerste slok dan ook onmiddellijk naar deze setting. We zochten iets verfrissend bitters, maar toch met een zoete toets. En dat doen we met de leuke combo van Cynar en Appleton Estate Rum.”

Zo maak je de Nogroni:

– IJsblokjes500_no-gronifrontview
– 1,5 cl Campari
– 3 cl Appleton Estate Rum (Signature Blend)
– 3 cl Cinzano Rosso 1757
– 1,5 cl Cynar
– Schijfje (gedroogde) sinaasappel

Extra Nogroni-tip

“Om een extra toets te geven aan de Nogroni, kun je een schijfje sinaasappel laten weken in Campari. Dit droog je daarna met een droogtoestel of in de oven.

Als het schijfje dan weer met vloeistof in contact komt met je cocktail, geeft het een speciale sinaasappel-Campari-smaak af.”

3 De Bespoke

“Met deze variatie maak je eigenlijk een ‘Belgische’ Negroni, met smaken van bier, chocolade en jenever. Ideaal dus voor als je deze zomer voor de Rode Duivels op het EK supportert.”

bespokeZo maak je de Bespoke:

– 3 cl Campari
– 3 cl Wild Turkey 81 Bourbon
– 3 cl Cinzano Rosso 1757
– 1 cl Filliers 15 jaar Oude Graanjenever
– 2 cl chocolade bitter
– 1 cl reductie van Imperialist bier (Dit is een reductie van Vleteren water, Duitse pilsner, Australische Galaxy Hops en Weihenstephan gist)

Extra Bespoke-tip

“Leg op het einde nog een dotje schuim van het Imperialist-bier bovenop de cocktail. Dit geeft een leuke eerste textuur in de mond én een extra speciale bittertoets.”

De Internationale Negroni-week

‘There’s no cheers without a cause’. Onder die slogan gaat vandaag de Internationale Negroni- week van start. Tijdens de vierde editie worden bars, restaurants en winkels overal ter wereld opnieuw aangemoedigd om een deel van hun omzet af te staan aan een goed doel naar keuze.

500_negroniweek2016-horiz-dark

Per verkochte Negroni-cocktail of Negroni-product gaat er 1 euro naar een organisatie. Op de website vind je gemakkelijk de deelnemende zaken in je buurt.

Cheers!

Foto’s en tekst: Campari