De eerste maanden van het nieuwe jaar. De tijd waarin voornemens verdampen bij je nieuwjaarskater. De periode waarin de kilo’s van vorig jaar als ongewenste souvenirs aan je dijen kleven. De periode die uitgeeft op lange wintermaanden. Zin om weer in vorm te geraken en jezelf tegelijkertijd te verwennen? De zachte zeebries van de Vendée lonkt voor een weekje wellness!

De kustregio in het westen van Frankrijk staat synoniem voor ontspanning. Met haar lange brede stranden, dennenbos en moerasgebied biedt de streek een uniek decor om te verpozen. Eén van de badplaatsen aan de ‘Côte de Lumière’ is Saint-Jean-de-Monts. Wij gingen op prospectie in het dorp dat fijn zand verstrooit, appartementen naast traditionele boerderijtjes schildert en uitgeeft op twee charmante eilanden: Noirmoutier en Île d’Yeu.

Massages met modder en tranen

Saint-Jean-de-Monts is de koningin van de wellness. Want naast uitwaaien, kennen ze hier ook de voldoening van het kuren. En dan gaat het niet zomaar over een dagje spa ‘à la belge’. Nee, gaan ontspannen in een kuuroord is hier een serieuze zaak. In Hotel Atlantic Thalasso & Spa Valdys krijg je een aangepaste kuur voorgeschoteld, medisch en psychisch onderbouwd. Zo is er een slaapkuur en een kuur voor ouders met hun baby. Naast het openbare spagedeelte met onder andere zwembad, sauna en bubbelbad, zijn er verschillende aangepaste wellnessvoorzieningen. Zo is er een massage met zeemodder. Daarbij word je ingesmeerd met modder, ingepakt in folie en daarna op een matras gelegd. Die matras blaast zichzelf op en masseert met een waterstroom de onderkant van je lichaam. In het begin is het even wennen aan de geur maar na een minuutje is het vooral volop genieten.

Maar de meest frappante ervaring is die van de massage door een dame die werkt met olie op basis van Bachbloesems. Met persoonlijke vragen peilt ze eerst je gemoedstoestand.

Ervaar je stress deze periode? Rouw je om iemand? Hoe zit het met je energiepeil? Op basis van de antwoorden die je geeft, kiest ze de juiste oliën uit om heel je lichaam mee te masseren. Zalig. En tegelijkertijd confronterend. Want het lichaam kan de geest niet verbergen. Er zijn meerdere personen die tijdens de massage spontaan beginnen te huilen. “Dat is normaal”, zegt de masseuse. “Het is een moment om je gevoelens de vrije loop te laten gaan.”

Dolfijnen en everzwijnen

Zin om na de wellness een zeeluchtje te gaan scheppen? Het ideale startpunt om de verscheiden natuur van Saint-Jean-de-Monts te ontdekken, is het natuurcentrum Biotopia. Deze plaats verbindt multimedia met natuur om op een speelse manier de fauna en flora van het gebied te verkennen. Want La Vendée herbergt niet alleen zee, bos en moeras maar ook inwoners als vossen, dolfijnen, krabben en everzwijnen. “We willen de mensen vooral zin geven om naar buiten te gaan”, vertellen ze bij Biotopia.

Sport met uitzicht

En buiten is er genoeg te doen, van mountainbiken tot windsurfen en tal van activiteiten voor kinderen. Ook in de wintermaanden, wanneer de rust over het strand en de dijk hangt, zijn er genoeg mogelijkheden om te bewegen. Zo kent de golfclub van Saint-Jean-de-Monts geen winterstop. Het prachtige terrein dat het strand kietelt, lonkt uitnodigend, zelfs bij regenweer. “Je gedachten hebben meteen een impact op je prestatie”, zegt Gilles Ratiarson, voorzitter van de golfclub. “Zelfs bij profs is hun prestatie sterk afhankelijk van de dag die ze hebben. Het mooie aan golf is dat het een uitdaging is tussen jou en het parcours.”

La grande bouffe

En wat doe je het liefst na buiten bewegen? Ja, lekker eten. Voor zij die na de feesten liever terug in hun jeansbroek passen, biedt Spa Valdys een gezond kuurmenu aan. Voor de bourgondiërs onder ons zijn er de rijkelijke gerechten van de Vendée die niet op een calorietje meer of minder kijken. Om de typische, verse streekgerechten van Saint-Jean-de-Monts in de verf te zetten, werd het label Cuisine Montoise opgericht. Daarbij werd bij de inwoners gepeild naar hun traditionele familierecepten, die werden verfijnd in lokale restaurants. Aan de toeristen om de smaken en verhalen te proeven, zoals gegrilde paling en ragout van inktvis en kikkerbilletjes. Beginnen doe je met een ‘trouspinette’, een fris aperitief van sleedoorn, en eindigen doe je met een ‘fionaïe’, een heerlijk flandessert.

Om al dat lekkers te verteren, is het een aanrader om ’s avonds een strandwandeling te maken. Tijdens deze periode van het jaar is er niet veel anders te horen dan de ongerepte geluiden van de over elkaar rollende golven, het knerpende zand onder je voeten en de gierende wind. Vanaf het strand heb je toegang tot een grote steiger die tot diep in de zee gaat. Wanneer je ver doorstapt, is het alsof de hemel en de zee samenvallen en je deel wordt van de Atlantische oceaan. De lichtjes van eiland Île d’Yeu in de verte en de sterrenhemel boven geven ’s nachts een nieuwe invulling aan de Côte de Lumière. Je kan alleen verlicht terugkomen van deze reis.

www.vendee-tourisme.com


GETEST: Bungy Pumpen, een bijzondere training

Bewegen kan je hier ook door te ‘bungy pumpen’. Vergis je niet. Bungy pump is iets minder spectaculair dan een bungy jump. Het is een variant van Nordic Walking. Velen associëren die bezigheid met een groep gepensioneerden die hun tweede adem hebben gevonden. Maar dat beeld wil coach Christine Delapré graag bijstellen. Het Zweedse bungy pump gebruikt stokken met een flexibel uiteinde die meegeven bij elke beweging, en trekt vaak een jonger publiek. Het is een aangename manier om je arm- en rugspieren te trainen, vlot enkele kilometers in de benen te hebben en onderweg te genieten van de omgeving.

Onze route brengt ons langs een bijzonder dennenbos dat overgaat in wilde duinen, die alle soorten groen verzamelen. Eindigen doen we met een strandwandeling, die in deze wintermaand de welkome zuurstof in onze longen pompt.

(Maren Moreau/beelden Getty Images & P. Marchand)