Een stevige portie groen, bijzondere plekjes en meer …
Zonhoven verrast zonder meer!

Als kloppend hart van natuurgebied de Wijers is Zonhoven een bijzonder groene gemeente. Ook Vogelsanck, de Teut en Molenheide maken van Zonhoven een aangename plek om te vertoeven. De wekelijkse zondagsmarkt geeft een vakantiegevoel.

1.175 vijvers en een ‘Uitkijktoren’

De Wijers is een uniek natuurgebied met 1.175 vijvers, dat zich uitstrekt van Genk tot Lummen en van Houthalen-Helchteren tot Diepenbeek. Er zijn diverse bewegwijzerde wandelingen met prachtige uitzichten. Hoogtepunt is letterlijk de ‘Uitkijktoren’, die deels in het water staat. Vanaf de 15 meter hoge toren geniet je van een adembenemend uitzicht over de vijvers. Ontdek ook hoe de viskweek hier van een geïnspireerde ambacht uitgroeide tot een economisch belangrijke onderneming. Startpunt met gratis parking tegenover camping Heidestrand.

 

Leuke shopontdekkingen

Ondanks de buren Genk, Hasselt en Houthalen-Helchteren heeft Zonhoven alles in huis voor een aangenaam dagje shoppen. In en buiten het centrum van deze gemeente vallen er heel wat leuke winkeltjes, traiteurs, horecazaken en noem maar op te ontdekken. De Dorpsstraat loopt als een centrale as doorheen het centrum. En dit allemaal zonder vervelende parkeerkosten, want in het centrum mag je twee uur gratis parkeren bij het leggen van de parkeerkaart.

Ontdek hieronder een sfeerverslagje van het bezoek van Cynthia Reekmans aan enkele Zonhovense topzaken.

Ontdek samen met Steps & Cynthia Reekmans de natuur en het shoppen in Zonhoven. Ook in deze bijzondere tijden is het mogelijk om deze mooie, lokale zaken te bezoeken en ondersteunen.

Breng snel een bezoek aan Kwizien Zonhoven – alles voor het koken en tafelen, de Bloemendroom voor een inspirerend Kerst en
bij Tuinen Wirix kan je terecht voor de aanleg voor een mooie tuin!

Geplaatst door Steps Magazine op Maandag 9 november 2020

Gezellige zondagsmarkt

In deze moeilijke coronaperiode zijn helaas allerhande events noodgedwongen geannuleerd. Gelukkig kan je wél elke zondagochtend in hartje Zonhoven genieten van de gezellige zondagsmarkt (8 tot 13 uur). Je kan er rustig kuieren tussen de standen van zo’n 80 marktkramers. Ideaal om wakker te worden, verse broodjes te kopen en nadien thuis uitgebreid te ontbijten en/of te brunchen.

De Schansenroute

Verken de streek op de (elektrische) pedalen, helemaal op je eigen tempo, terwijl het natuurschoon en de cultuur aan je voorbijglijdt. Neem nu de klassieke Schansenroute. Een fietsroute van 45 kilometer die je gidst langs de oorspronkelijke vestigingsplaatsen van vier schansen, primitieve middeleeuwse verdedigingsplaatsen en talrijke andere bezienswaardigheden uit de rijke geschiedenis van Zonhoven. Ideaal om ook in deze tijden te bewegen.

Cultuur

Via talloze fiets- en wandeltochten kan je op actieve wijze de rijke cultuur en geschiedenis van Zonhoven ontdekken. Een voorbeeld? Via de cultuurhistorische dorpswandeling (4 km) in het centrum van Zonhoven leer je meer over de geschiedenis van de gemeente. De route is niet bewegwijzerd maar in het UiTpunt kun je gratis een routebeschrijving krijgen of je kunt ze downloaden op www.zonhoven.be.

Cultuur biedt ook cultureel centrum Tentakel. Je kan er in normalere tijden terecht voor allerhande culturele activiteiten: van expo’s over workshops tot optredens, cursussen en films. Misschien kan je een cultuurbon aan iemand cadeau doen? Het perfecte geschenk voor elke gelegenheid. Hint: Kerstmis is niet meer veraf.

Bereikbaarheid: Een dagje Zonhoven! Je kan vrijwel overal gratis parkeren. In de Dorpsstraat, Heuvenstraat (tot Donkweg) en Rode Kruisweg (eerste deel) is de regeling ‘Blauwe zone’. Twee uur gratis. Op veel andere plekken in het centrum is het vrij parkeren.

Meer weten: www.zonhoven.be/toerisme, www.visitlimburg.be

(Tekst: Michael Meers – Foto’s: Visit Limburg / Zonhoven)