Je huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen is dé key voor het hebben van een mooie huid. Dat we buitenshuis zonnebrand moeten dragen, was al bekend. Maar dat je eigenlijk ook binnenshuis zonnebrand moet smeren, wist je misschien nog niet.

Een serie bingewatchen of door Instagram scrollen, is schadelijker dan je denkt. Want niet alleen zonlicht is funest voor je huid, ook het licht van beeldschermen richt schade aan. Maar hoe zit dat dan?

UVA-, UVB- en HEV-licht

Normaal bescherm je je huid tegen UVA- en UVB-licht. Allebei zijn ze niet zichtbaar, maar ze zijn altijd aanwezig overdag. UVB-licht kan de huid verbranden. UVA-licht richt schade aan dieper in de huid, bijvoorbeeld het verlies van stevigheid waardoor je sneller rimpels krijgt. UVA-licht vergroot ook het risico op kanker.

Dan bestaat er ook nog HEV-licht (high energy visible), dat niet alleen van de zon afkomstig is, maar ook van elektronische apparaten zoals led, tv’s en smartphones. Hier word je meer aan blootgesteld dan je zou denken. Waar ’s nachts de zon verdwijnt, blijven jouw elektrische apparaten waarschijnlijk nog een aantal uurtjes aanstaan.

Zeg nee tegen een screen face

De stralen van blauw licht hebben een korte golflengte en een hoge dosis energie. Een overvloed aan blauw licht zorgt dus voor vrije radicalen die schade aanrichten diep in de huid. Een gevolg hiervan is een drogere, doffe huid die sneller last krijgt van rimpels, ook wel bekend als een screen face.

Op zich hoeft blauw licht niet slecht te zijn. Volgens studies heeft blauw licht overdag een positieve werking op je alertheid. Blauw licht kan antibacterieel werken en wordt daarom vaak ingezet tegen acne.

Wel moet je in je achterhoofd houden dat er helemaal nog niet zo veel onderzoek is gedaan naar de effecten van blauw licht op de huid. Maar tegenwoordig worden we omringd door beeldschermen en zitten we vastgeplakt aan onze smartphones en dat is te veel van het goede.

Voorkomen is beter dan genezen, toch?

Hoe bescherm je je huid dan tegen blauw licht? De meeste smartphones en laptops hebben tegenwoordig een functie die blauw licht filtert of je kunt de nachtmodus aanvinken, zodat er meer geel licht van je telefoon afstraalt.

Maar het belangrijkste is en blijft het smeren van zonnebrand, zelfs als je binnen blijft. Kies voor een zonnebrand met een broad spectrum. Dat betekent dat een zonnebrandcrème beschermt tegen zowel UVA- als UVB-licht. Deze bieden ook bescherming tegen blauw licht.

Dus smeer een dikke laag zonnebrand op voordat je Zoom-meeting begint ;).

Auteur: Yvonne Kuijken / Beeld: Getty Images