Zomer of winter: zonder goede zonnebril komen wij gewoon niet buiten. Een goede zonnebril draag je immers niet alleen om je ogen te beschermen tegen de zon, maar ook voor die extra glamoureuze touch. Dat de shades ook nog eens je wallen camoufleren na een wild nachtje stappen, is natuurlijk mooi meegenomen. Maar hoe kies je de zonnebril die het best bij je past? Makkelijk, met onderstaande tips!

Een algemene regel om zeker te onthouden: ga voor de tegenovergestelde vorm van je gezicht. Heb je een rond gezicht, kies dan voor een hoekige zonnebril en omgekeerd. Zo simpel is het.

1. Ovaal gezicht: alles kan

Wat?

Een ovaal gezicht is symmetrisch en biedt de meeste mogelijkheden. Lucky you want zowat elke montuur past bij je snoet!

Welke bril?

Maakt niet uit, je staat met alles! Let er alleen op dat de bril goed aansluit en niet te klein of te groot is.

2. Rond gezicht: strakke en hoekige zonnebril

Wat?

Ronde gezichten zijn mooi vanwege de zachte gelaatstrekken, maar kunnen wel iets voller lijken.

Welke bril?

Een vierkant of hoekig montuur compenseert de volheid van je gezicht. Een hoekige bril zal je gelaat langer en smaller doen lijken en de jukbeenderen accentueren. Met dunne frames leg je minder aandacht op de zijkanten van je gezicht. Met een bril die iets breder is dan je gezicht creëer je een optisch slanker effect. Kies evenwel niet voor oversized, dan bereik je net het tegenovergestelde.

3. Vierkant gezicht: ronde monturen

Wat?

Je hebt uitgesproken jukbeenderen, een breed voorhoofd en een sterke kaaklijn.

Welke bril?

De harde trekken van je gezicht kun je verzachten met ronde monturen. Let er ook op dat je zonnebril niet te laag op je wangen ligt; zo zorg je voor meer balans met je kaaklijn. Ideaal is een mooi en trendy vlindermodel. Vermijd zeker vierkante of rechthoekige modellen.

4. Langwerpig gezicht: een oversized zonnebril

Wat?

Je hebt een smal gezicht dat langer dan breed is.

Welke bril?

Kies een bril die je gezicht optisch in evenwicht brengt, en dat kan met een groter en/of breder montuur met opvallende accenten. Laat zeker en vast de kleine ronde brilletjes in de rekken liggen: niets voor jou, want ze gaan je lange gezichtsvorm nog extra benadrukken.

5. Hartvormig gezicht: klein montuur

Wat?

Brede jukbeenderen, uitgesproken voorhoofd en een eerder smalle kin? Dan heb je een hartvormig gezicht (ook wel diamantvormig genoemd).

Welke bril?

Een kleiner model staat jou prima, vooral als de bril bovenaan enkele leuke accenten heeft; dit zorgt voor een balans met je smalle kin. Vooral hippe retromodellen passen perfect bij jou. De brede of grote modellen laat je beter liggen.

6. Je huidskleur

Behalve je gezichtsvorm speelt ook je huidskleur een rol bij het al dan niet matchen met een zonnebril. Met een bleke huid kijk je best uit naar een montuur in een kleur die aansluit bij je huidstint, zoals blauw, helderrood of oranje. Mensen met een donkere huidskleur zien er mooi uit met een zilveren of gouden montuur. Zij kunnen ook extra scoren met felle kleuren.