Er is een groot verschil tussen weten dat je voor jezelf moet zorgen en het daadwerkelijk doen. Vind je het moeilijk om aan zelfzorg te doen? Dan kunnen deze tips je helpen.

1. Hoe voel je je?

Het is belangrijk om te weten hoe je je voelt. Als je het gevoel hebt dat je beter voor jezelf moet zorgen, dan is de kans groot dat je niet zo goed in je vel zit. Is daar een aanleiding voor? Van zodra je dat weet, kan je daaraan werken.

2. Praat erover

Het is dan misschien een cliché, toch doen velen het niet. Daarom zeggen we het hier nog eens: Hou het niet voor jezelf en praat erover. Ook al maak je je druk over kleine dingen. Ze zijn blijkbaar groot genoeg om over in te zitten, dus kom ermee naar buiten.

3. Wees niet te hard

We hebben vaak de neiging om ons tegenover andere milder op te stellen dan dat we tegenover onszelf doen. Niemand is perfect. Niet je vrienden, je familieleden of de personen van wie je denkt dat ze perfect zijn. Dus je bent helemaal niet de enige die fouten maakt. Van zodra je dat aanvaardt, kan je ook beter omgaan met je fouten.

4. Leer ‘neen’ zeggen

Voor jezelf zorgen, houdt ook in aandacht te hebben voor wat je aankan. En niemand kan een eindeloze stroom van werk en taakjes aan. Ga dus bewuster om met je keuzes. Nee is oké.

5. Neem wat tijd

Een beetje tijd voor jezelf nemen, is nooit een slecht idee. En al helemaal niet als je het gevoel hebt dat je je wat minder goed voelt. Plan in de komende week een dag in waarop je dingen doet enkel en alleen voor jezelf. Zet het in je agenda en houd dat moment bezet.

6. Doe iets nieuws

Een goede manier om je humeur wat op te krikken is een nieuwe hobby. Zoek iets wat je graag doet of wat je al lang wil proberen en ga ervoor! Plan dan ook tijd in om dat te doen, anders zal je er al snel weer mee stoppen.

7. Sporten helpt

Beweging is goed voor je gezondheid. Ook voor je mentale gezondheid. Het is dus een héél goed idee om te sporten. Hoewel je er misschien geen zin in hebt, zal het je achteraf een goed gevoel geven. Trek dus maar die loopschoenen aan en ga ervoor!