Vakantie en uitstapjesworden minutieus gepland maar dagtripjes naar onze kust zijn vaak het spontane gevolg van een plotse temperatuurstijging in het binnenland. Inderdaad, op hete zomerdagen zoeken massa’s dagjestoeristen en hun kroost verkoeling aan de Belgische kust, want bij temperaturen van 30° en meer is pootjebaden in het koele water zo verkwikkend dat toeristen er urenlang voor in de file blijven staan. Gelukkig kun je ook dichter bij huis genieten van een verkoelend zwemmomentje in open lucht.

Het Gavermeer (West-Vlaanderen)

Het provinciedomein De Gavers ligt op een steenworp van Kortrijk. Het is niet alleen een walhalla voor wandelaars en fietsers, ook watersporters komen hier ruim aan hun trekken. Naast vissen, duiken, zeilen, surfen en kajakken kun je er ook de hele zomer lang je zwemskills oefenen in de afgesloten zwemzone van het meer. De groene vlag wappert van 12u tot 19u.

Wil je na dat frisse ploetermoment met dochter- of zoonlief even uitrusten en genieten van de zon? De groene ligweide biedt voldoende ruimte voor een half uurtje me-time.

De toegang is gratis. Reserveren is overbodig, ze tellen het aantal bezoekers ter plaatse.

www.west-vlaanderen.be/vrije-tijd-en-toerisme/provinciale-domeinen-en-bezoekerscentra/de-gavers/en-op-het-water-van

Vosselareput (Oost Vlaanderen)

Dit privé zwemparadijs aan de oude Leiemeander in Astene is uniek in België . Het is geen modern zwemparadijs, maar een buitengewoon stukje natuur waar de tijd is blijven stilstaan. Vzw De Vrienden van Vosselareput baat de site belangeloos uit als openluchtzwemgelegenheid. Daarmee houden ze de 100-jarige zwemtraditie in Deinze in ere en bieden ze bewaakt zwemplezier aan iedereen die drie euro inkom wil betalen voor een dagje waterpret. Tussen twee zwembeurten door kun je even uitrusten op de ligweide terwijl de kinderen zich verder uitleven in de speeltuin van het clubhuis.

In het clubhuis kun je het hele jaar door genieten van grootmoeders keuken. In de zomer staan frisse slaatjes en snelle snacks op het menu, in de winter kunnen ijsberen eerst een duik wagen en daarna opwarmen met een kom soep recht vanop het AGA-fornuis.

In het zomerseizoen (van 15 mei tot 15 september) kun je op zon- en feestdagen van 13u tot 18u een duik wagen. In juli en augustus kan dit van maandag tot zaterdag van 14u tot 19u. De ijsberen zijn welkom op zondag tussen 10u en 11u (in alle andere maanden)

www.vosselareput.be/zwemmen

De plas van Rotselaar (Vlaams Brabant)

Dit meer is ontstaan na de zandwinning voor de aanleg van de E314 in 1975. De plas maakt deel uit van het recreatiedomein ‘Ter Heide’. Op dit domein kun je het hele jaar door wandelen en fietsen. Honden mogen hun baasje vergezellen!

In de zomervakantie kun je er elke dag zwemmen in een afgebakende zone. Let wel, opblaasartikelen zijn hier verboden.

De redders hijsen de groene vlag van 10u tot 20u. Voor je thuis vertrekt kun je beter even de druktebarometer checken. Inwoners van Rotselaar betalen geen inkom, de niet-inwoners betalen 5 euro. Kinderen tot 110cm lang mogen ook gratis binnen.

www.rotselaar.be/domein-ter-heide-de-plas

De Paalse Plas in Beringen (Limburg)

Deze waterpartij van maar liefst 40 hectare wordt in de maanden juli en augustus omgetoverd tot een grote openluchtzwemvijver. In de afgebakende zwemzone kun je met de ganse familie van 12u tot 19u genieten van een verkoelende duik. De inkom is gratis. Tussendoor kunnen je kleine zeerovers hun hartje ophalen in de piratenspeeltuin, terwijl jij je dorst lest in het fietscafé of in de brasserie.

Breng gerust de surfplank of de hengel mee want de plas is groot genoeg!

www.visitlimburg.be/nl/wat-te-doen/paalse-plas

 

Let op, zwemmen in open lucht is niet altijd mogelijk bij slecht weer. Check altijd eerst de website en eventueel de druktebarometers van de sites. Vergeet de geldende coronamaatregelen niet!